facebook   twitter   youtube  

 

Open Science & Decolonizing Knowledge

Map Unavailable

Date/Time
Date(s) - 17/11/2020
11:00 am - 12:00 pm

Categories No Categories


.

                                                                                                       “Photo courtesy: UN Women.”

If COVID-19 has shown us anything, it’s that global crises  require global cooperation and scientific solutions need to serve humanity. But paywalls and ‘Ivory Towers’ can impede the benefits of science and scientific research from reaching the people.

Unveiled on 17th November, 2020, UNESCO’s Open Science Declaration pushes for “science for society” and “science with society” through open scientific research, open access and open communication that make science serve humanity, and move us towards the decolonization of knowledge.

On 17th November, PRIA, in collaboration with the Canadian Commission for UNESCO, the UNESCO Chair in Community Based Research and Social Responsibility in Higher Education and the UNESCO Delhi Cluster Officer, brought together scientists and social actors to facilitate citizens’ feedback from the South Asia region to the Open Science Declaration.

Watch past webinars on Open Science here.
Read the Open Science Policy Brief here.

Duration: 1 hour and 30 minutes

Moderator: Ms. Sumitra Srinivasan, PRIA

Rapporteur: Ms. Niharika Kaul, PRIA

 

Time Description Time allocated Responsible
11:00 am – 11:10 am IST Welcome and explain the OS Process

(10 Min)

 

10 Min

 

Mr. Eric Falt, Director and UNESCO Representative to Bhutan,
India, Maldives and Sri Lanka
11:10 am – 11:25 am IST Introducing Open Science Brief- ‘Open Science Beyond Open Access: For and with communities

A step towards the decolonization of knowledge’

 

15 Min

 

Key note presenter, Dr. Rajesh Tandon, Founder-President, PRIA and UNESCO Co-Chair in Community Based Research and Social Responsibility in Higher Education
11:25 am – 11:35 am IST Speaker Response

 

10 Min

 

Prof. Saleemul Huq, Director of the International Centre for Climate Change & Development (ICCCAD)
11:35 am – 11:45 am IST Speaker Response

 

10 Min

 

Dr. Bhavani Rao, UNESCO Chair, Gender Equality & Women’s Empowerment (India) (Director, AMMACHI Labs, Director CWEGE)
11:45 am – 11:55 am IST Speaker Response

 

10 Min Dr. Samiran Panda, Scientist and Director, ICMR National AIDS Research Institute (NARI), Pune
11:55 am – 12:25 pm IST Q/A

 

30 Min Ms. Sumitra Srinivasan (PRIA) will be moderating the discussion
12:25 pm – 12:30 pm IST Wrapping up 5 Min

To register for the webinar, please click here.

"We would like to hear from you. Please share your comment, feedback and suggestions on the section below.”

Comments are closed.

© Copyright 2020. All Rights Reserved.
PRIA     UVIC